ale cărților

„Curajul în sălbăticie” de Brené Brown

curajul in salbaticie brene brown ale viorelei recenzie

Titlu original: BRAVING THE WILDERNESS

Autor: Brené Brown

Editura: Curtea Veche Publishing

Nr. pagini: 172

Una dintre cărțile pe care le-aș recomanda cu tot dragul și cu foarte multă insistență este „Curajul de a fi vulnerabil”, carte scrisă de aceeași autoare ca cea despre care voi scrie acum. În ambele cărți, autoarea trage un semnal de alarmă în legătură cu felul în care oamenii fug de vulnerabilitate, considerând că puterea apare atunci când îți negi emoțiile, le ignori și intri în categoria oamenilor care par să nu fie afectați de niciun eveniment din jurul lor – cuvântul de bază fiind „par”.

„Curajul în sălbăticie” vorbește despre o altfel de vulnerabilitate, mai exact, vulnerabilitatea cu care ne întâlnim atunci când vine vorba de apartenență. În acest sens, se diferențiază foarte clar conceptul de apartenență și cel de integrare. Confuzia celor doi termeni este una dintre cauzele ce au dus la oameni care aparent fac parte din ceva mai amplu decât propria persoană, dar din viața cărora lipsește conexiunea. Așa cum este firesc, conexiunea apare atunci când e vorbim de apartenență, iar aceasta apare atunci când ești unde vrei să fii, unde ești dorit, apreciat și unde poți să fii tu însuți. La polul opus, integrarea înseamnă să faci parte dintr-un grup în care vrei să fii, dar în care celorlalți nu le pasă dacă ești sau nu, în care ești acceptat pentru că ești ca ceilalți, în caz contrar fiind respins categoric.

Din dorința de a aparține, există situații (mai rare sau mai dese) în care suntem puși în fața unei alegeri: să fiu cine sunt și să risc respingerea sau să fiu ca tine (sau ca cineva pe care tu admiri) și să mă bucur de acceptare. În carte este un exemplu care mie mi-a plăcut foarte mult. Întrebat de ce nu prescrie celor mici antibiotice și amenințat că „Toți ceilalți pediatri o fac. O să merg la altcineva.” – medicul în cauză, recunoaște că nu este ușor să auzi așa ceva, dar că „E-n regulă chiar dacă sunt singurul. Eu nu cred că este cea mai bună soluție pentru acest copil. Punct.”. Acest tip de situație poate apărea în orice fel de context. Brené Brown ne plimbă prin toate categoriile de relații în care ne putem ciocni de frica de a nu supăra pe cineva prin a a-i pune la îndoială ideile, cu toate că propriile noastre principii sunt diferite. Plimbarea ne duce și în situația conflictelor ce pot să apară într-un cuplu, conflicte care de multe ori sunt văzute ca o problemă care dispare dacă este evitată sau ignorată. Din dorința de a nu pierde armonia, partenerii dintr-un cuplu aleg de multe ori să nu vorbească despre ce îi deranjează, considerând că în acest fel totul o să meargă bine în continuare. Ei bine, realitatea nu stă deloc așa.

Atunci când alegem să evităm anumite discuții și nu aflăm tot ce crede cealaltă persoană despre un anumit subiect, ajungem să facem presupuneri care nu fac decât să complice situația și mai mult. Pentru că fiecare își construiește presupuneri în funcție de experiențele personale, este foarte ușor de înțeles cum apar conflictele ulterior, când fiecare este în filmul lui. Recomandat ar fi să dirijăm conflictul sau diferențele de opinie într-un fel care să sporească înțelegerea reciprocă.

Unul dintre cele mai importante sfaturi pe care le dau studenților mei este să adreseze explicit intențiile din subtext. Despre ce discutăm noi și despre ce e vorba, de fapt? Sună destul de simplu, dar e mai greu decât pare. Intenția este aflarea motivului profund pentru carte subiectul capătă importanță personală. Trebuie să înțelegem ce este cu adevărat important pentru noi și să aflăm și de ce subiectul este atât de important pentru celălalt.

Cu alte cuvinte, atunci când apare un conflict, este important să explicăm de ce nu suntem de acord și să îi cerem și celuilalt să ne ajute în a-i înțelege punctul de vedere. Este în regulă să fim de acord că nu suntem de acord, dar prin exprimarea intențiilor reale menținem sau chiar îmbogățim conexiunea pe care o avem cu celălalt, înțelegându-i mai bine motivele și interesele.

Un alt aspect pe care-l găsim disecat în această carte este vorbăria goală, adică fenomenul acela care apare atunci când considerăm că trebuie să avem opinii despre orice. Chiar dacă este un subiect pe care-l stăpânim puțin sau deloc, apare nevoia de a evita un sincer „nu știu” și a da dovadă că suntem la curent cu orice informație. Această ocolire a vulnerabilității în fața unui subiect despre care nu știm nimic sau nu știm destule cât să avem o părere bine definită, duce la dispariția curiozității, această fiind văzută ca o slăbiciune și în niciun caz ca o oportunitate de învățare.

„Curajul în sălbăticie” este curajul pe care ar trebui să-l avem în societate – fie că este vorba despre bârfă, rețele de socializare, opinii despre subiecte mai sensibile etc. trebuie să ne amintim că felul în care ne folosim cuvintele este extrem de important. Întotdeauna putem alege să fim blânzi și atenți cu felul în care ne exprimăm pentru a evita transformarea cuvintelor în arme – întotdeauna.

Curajul despre care ne vorbește autoare este cel care apare atunci când suntem sinceri cu noi înșine. Apartenența vine la pachet cu această sinceritate față de noi și față de ceilalți. Acesta este singurul drum care duce spre găsirea locului nostru, numai ca apoi să realizăm că locul nostru este pretutindeni (referire ce va avea sens atunci când citiți cartea). De la dezumanizare și modul în care ea își face prezența în politică și în viețile tuturor, la intimitatea dată de inamicul comun, Brené Brown are un stil foarte plăcut de a explica și povesti. La fel ca în cazul cărții „Curajul de a fi vulnerabil”, am întâlnit o autoare care nu se teme să își povestească momentele de vulnerabilitate, să recunoască faptul că este în continuă înțelegere a propriei persoane și că toate acestea sunt perfect normale și de așteptat. Sălbăticia poate fi îmblânzită prin cunoașterea de sine și prin Boundaries, Reliability, Accountability, Vault, Integrity, Nonjudgement și Generosity.

Lectură plăcută! 🙂

Un gând despre „„Curajul în sălbăticie” de Brené Brown

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s